پیشنهاد سفر ، جایی در ایران که گرم ترین نقطه دنیا است
به گزارش مجله سیاران، نام کلوت های ایران و شهداد در جهان آوازه ای به هم زده که جهانگردان و طبیعت گردان زیادی آرزوی دیدنشان را دارند؛ توده هایی ستونی شکل که در اثر سایش باد و باران بر سطح خاک پوک کویر به وجود آمده.
خبرنگاران، انگار خاک دور سنگی را پوشانده و بالا آمده تا ارتفاعی نزدیک به 300 متر پیدا کند و بزرگ ترین کلوت های جهان را شکل بدهد. این سازه های بزرگ در پهنه کویر لوت واقع شده و پاییز برترین وقت سفر به کویر و تماشا کلوت هاست؛ به خصوص قبل از بارندگی های پاییزی در کویر.
کویر لوت که بین استان های کرمان، سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی واقع شده بزرگ ترین کویر فلات ایران است و ویژگی های عجیب و منحصر به فردی دارد. داغ ترین نقطه کره زمین در منطقه گندم بریان با دمایی بیش از 65 درجه سانتی گراد در این کویر و نزدیک کلوت ها قرار گرفته است. برای رفتن و تماشا کلوت های کویر لوت باید به شهر کرمان رفت و از آنجا راهی بخش شهداد شد.
چگونه برویم؟
راهی ماه زمین
برای رسیدن به کرمان - شهری که بین کوه های هزار و کویر پهناور لوت واقع شده - می توان از هواپیما، قطار، اتوبوس و خودرو شخصی استفاده کرد. طبیعت گردهای حرفه ای برای سفر به منطقه ها کویری از خودروهای دودیفرانسیل استفاده می نمایند و آن را برترین وسیله می دانند اما اگر می خواهید در وقت و انرژی صرفه جویی کنید راه مناسبی وجود دارد.
وسیله نقلیه شخصی تان را با خودروبر قطار همراه ببرید. با این کار شب را استراحت نموده و در این فرصت بخش زیادی از راه را هم رفته اید.
جاذبه های مسیر
تلفیق کوه و کویر
وقتی از کرمان به سوی شهداد و به قصد تماشا کلوت های کویر لوت راه می افتید، بین راه جاذبه هایی می بینید که شاید فکر کنید راه را اشتباه آمده اید. ابتدا از شهر سرسبز و تاریخی ماهان گذشته و وارد جاده کوهستانی ای می شوید که بزرگ ترین تونل ایران به طول 2050 متر سر راهتان قرار گرفته است.
بعد از نیم ساعت رانندگی حدود 25 کیلومتر قبل از شهداد به منطقه ای سرسبز در دل کویر می رسید که تا با چشم خودتان نبینید باورتان نمی گردد.
روستای سیرچ با آب و هوای سرد و کوهستانی جای مناسبی برای ییلاق عشایر و محلی های منطقه است. روستای سیرچ یکی از چهار آبادی بزرگ بخش شهداد است که در جای بسیار خوش آب و هوایی بر سر راه کرمان - شهداد قرار گرفته و معمولا قله هایش سفیدپوش برف است.
سرو بلندبالای این روستا با 800 سال عمر و طولی بیش از 30 متر از دور خودنمایی می نماید. آب گرم سیرچ جاذبه دیگری است که علاوه بر خواص درمانی می تواند خستگی سفر را از تن مسافران بیرون کند. به علت وقتی که دارید پیشنهاد می کنیم آب تنی در آب گرم سیرچ را بگذارید برای برگشت.
از ارتفاعات که سرازیر می شوید قلعه تاریخی شفیع آباد جلب توجه می نماید. پله های این قلعه را که پایین بروید آب انبار تاریخی و قناتی خشک شده را می بینید که قرار است به چایخانه سنتی تبدیل گردد. این قنات یکی از قدیمی ترین قنات های ایران به شمار می آید.
دوباره وارد جاده شده و مسیر سرازیری را ادامه دهید تا به شهداد برسید. می توانید برای خرید آب و وسایل احتمالی و یافتن بلد محلی، اول وارد شهداد شوید. راه کلوت ها در مسیر جاده نهبندان است که 2 کیلومتر قبل از ورود به شهداد شروع می گردد.
شهداد دروازه ارتباطی بین سیستان و بلوچستان و کرمان و خراسان بوده و به همین علت هم از قدیم الایام جزء پر رفت و آمدترین روستاهای این منطقه بوده است. با ورود به شهداد می توانید علاوه بر شهر از گورستان تاریخی 5 هزار ساله در انتهای شهر تماشا کنید و دوباره راه کوتاه را برگردید و از مسیر نهبندان وارد کویر لوت شوید.
شب مانی در کویر
هتلی از شن و ستاره
حالا که قرار است شب را در کویر بمانید، اگر مراقب جانوران گزنده کویری باشید و خود را از گزندشان دور نگه دارید، برترین جا برای خوابیدن و استراحت زیر سقف آسمان است. هرچه باشد، نمی توان از لذت ستاره های شب های کویری دست کشید.
سه سال پیش، سازمان گردشگری کمپی در حاشیه غربی کویر ساخت. مسؤولان سازمان با خوش سلیقگی کمپ ها را به شکل کپرهایی از برگ درخت خرما ساختند. هر چند شکل و شمایل اتاق ها کپرمانند است اما برق، آب، سرویس بهداشتی و حمام هم دارد که امکان یک شب مانی مدرن در دل کویر را برایتان فراهم می نماید.
نیروی انتظامی هم هر روز با گشتزنی های متعدد امنیت کمپ را برقرار می نماید. اگر محل کمپ دلخواهتان نبود، می توانید از گزینه چادر بهره ببرید. البته برای ماندن در چادر باید یک سری نکته ها را رعایت کنید تا جانتان در امان بماند.
حواستان باشد در عمق دره ها، نزدیکی رودها، در شیب های تند، نزدیک آتش و در مسیر بادهای شدید چادر نزنید. اگر بیشتر از یک چادر دارید، چادرها را نزدیک به هم برپا کنید. دور چادر هم مقداری نفت یا گازوئیل بریزید تا عقرب ها دست از سرتان بردارند و بگذارند با خیال راحت استراحت کنید.
اگر می خواهید شب را در محیط آرام هتل یا مهمانسرا سر کنید، باید قبل از تاریکی هوا خودتان را به شهداد، ماهان یا کرمان برسانید. در ماهان دو هتل وجود دارد و در کرمان نزدیک ده هتل. بسته به مبلغی که می توانید هزینه کنید، اتاقی برای استراحت بگیرید. اگر هم می خواهید شب را در شهداد به صبح برسانید، می توانید در خانه معلم بمانید اما حواستان باشد رسیدن به همه این امکانات به این شرط است که قبل از تاریک شدن خودتان را به خانه معلم یا مهمانسراها برسانید؛ چون هیچ بعید نیست صاحبانشان به خاطر نبود مسافر، کرکره را همان سر شب پایین بکشند و شما آواره بیابان شوید.
ترین های جهان در شهداد
گندم، گلدان، کلوت
فرسایش باد و مقاومت ریشه درختان گز، گلدان های بزرگی از ماسه ساخته که گل هایش درختان گز است. این گلدان های بزرگ طبیعی را نِبکا می نامند و در ابتدای مسیر شهداد به کلوت ها، بزرگ ترین نبکاهای جهان را می بینید که خطه ای از کویر را رنگ سبز زده اند. بعد از آن کلوت های کویر لوت، به عنوان بزرگ ترین کلوت های جهان به شمار میرود که ارتفاع برخی از آنها تا 300 متر هم می رسد.
اگر 20 کیلومتر جاده نهبندان را از میان کلوت ها بگذرید، به منطقه ای با سنگ های سیاه آتشفشانی می رسید که گندم بریان نام دارد. تابستان ها دمای این منطقه از 65 درجه سانتی گراد هم بیشتر می گردد و تا به امروز گرم ترین نقطه زمین معرفی شده. برای همین هیچ جانداری نمی تواند آنجا زندگی کند حتی باکتری ها. این محدوده پست ترین منطقه فلات ایران هم به شمار می آید.
تجهیزات همراه
شال و کلاه تا گرما
قبل از هر چیز برای این سفر، کوله پشتی مناسب بردارید تا جیب های زیادش در منظم چیدن وسایلتان به درد بخورند و اگر قصد پیاده روی داشتید، کمرتان اذیت نگردد و گرمای کویر پشتتان را عرق سوز نکند. بعد از آن، لباس هایی که برای این سفر بر می دارید اهمیت دارد. اگر تصمیم به برنزه شدن یا سوختن ندارید، دقت کنید که همه بدنتان کاملا پوشیده باشد.
بهتر است از لباس های نازک و رنگ روشن بهره ببرید تا گرما زیاد اذیتتان نکند. برای کویر نوردی بهتر است از کلاه هایی بهره ببرید که لبه پهن داشته باشند. جدای از این کلاه های رنگی رنگی، برای کویر همان کلاه های حصیری برترین گزینه اند. اگر کلاه حصیری پیدا نکردید، چفیه یا روسری انتخاب خوبی است تا سر و صورتتان را از آفتاب سوختگی اساسی نجات دهد. بعد از سر، مراقب قلب دومتان باشید و از کفشی بهره ببرید که برای راهپیمایی راحت بوده و ترجیحا لایه رویی پارچه ای داشته باشد وگرنه انگشت های پاهایتان تاول می زنند و لذت سفر از دماغتان در می آید.
بعد از اینها چشم ها را از قلم نیندازید؛ از عینک آفتابی مناسب بهره ببرید. مطمئن شوید که عینک آفتابی تان قدرت کافی برای کم کردن میزان بازتاب نور خورشید بر سطح ماسه را داشته باشد. راحت ترین راه برای پی بردن به مناسب بودن عینکتان هم این است که همان طوری که عینک را به چشم هایتان زده اید به آینه زل بزنید. اگر چشم هایتان را دیدید، عینکتان برای بلوکه کردن نور به میزان کافی تیره نیست.
وقتی در کویر و بیابان برهوت هستید باید مواظب خوراکتان باشید تا عطش دامانتان را نگیرد. از نوشیدن نوشابه و هر چیز شیرین دیگری که باعث می گردد مصرف آبتان را بیشتر کند جدا پرهیز کنید. می توانید مقداری خاک شیر و لیمو را در آب حل و آماده نوشیدن کنید که به سرعت عطشتان را کم کند.
منبع: همشهری آنلاین