تأثیر شکر بر پیری بیولوژیکی بدن
به گزارش مجله سیاران، پژوهشی تازه نشان می دهد که مصرف اندازه زیادی شکر افزوده می تواند تاثیر زیادی بر ساعت بیولوژیکی بدن داشته باشد، حتی اگر بقیه رژیم غذایی فرد سالم باشد. در این تحقیق، 342 زن میانسال سیاه پوست و سفیدپوست آنالیز شدند و تعیین شد زنانی که اندازه زیادی شکر افزوده مصرف می نمایند، سلول هایشان پیرتر به نظر می رسد.
این یافته ها می توانند شرح دهند که چرا بعضی افراد نسبت به دیگرانی که همان تعداد سال زندگی نموده اند، سریع تر یا کندتر پیر می شوند. مصرف شکر می تواند عاملی مهم و نادیده گرفته شده باشد.
کاهش شکر افزوده و تاثیر آن بر ساعت بیولوژیکی
باربارا لارایا، دانشمند تغذیه از دانشگاه کالیفرنیا، برکلی، بیان می نماید که بر اساس نتایج این پژوهش، حذف 10 گرم شکر افزوده در روز مشابه بازگرداندن ساعت بیولوژیکی به مدت 2.4 ماه است، البته اگر این روند به مدت طولانی ادامه یابد.و
تغییرات اپی ژنتیکی و ساعت بیولوژیکی
تغییرات اپی ژنتیکی مانند قفل های شیمیایی عمل می نمایند و ژن ها را غیرفعال نموده و نحوه بیان کد ژنتیکی بدن را تغییر می دهند. مجموعه ای از این تغییرات موقت به عنوان ساعت اپی ژنتیک شناخته می گردد و می تواند راهی مفید برای تخمین سن واقعی بیولوژیکی یک فرد باشد. تغییرات اپی ژنتیک به وسیله دانشمندان قابل خواندن هستند تا بهتر بفهمند سلول چقدر قدیمی است و چه آسیب ها یا استرس هایی را تجربه نموده است.
تأثیر رژیم غذایی بر ساعت اپی ژنتیک
رژیم غذایی، سبک زندگی، ژنتیک و بیماری ها همگی بر سرعت ساعت اپی ژنتیک فرد تأثیر می گذارند، اما این یکی از اولین پژوهش ها است که نقش خاص شکر را آنالیز می نماید. یافته ها نشان می دهند که شکر افزوده می تواند سوئیچ های اپی ژنتیکی مرتبط با پیری را سریع تر از غذاهای سالم تغییر دهد.
اثر شکر افزوده بر پیری سلولی
شرکت نمایندگان زن که رژیم غذایی غنی از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها داشتند، سلول هایشان جوان ترین سن اپی ژنتیکی را نشان دادند. کسانی که رژیم مدیترانه ای داشتند، کندترین ساعت اپی ژنتیک را داشتند. ولی هرچه فرد بیشتر شکر افزوده مصرف می کرد، دی ان ای او بعد از آنالیز پیرتر به نظر می رسید. حتی زمانی که وعده های غذایی این افراد غنی از غذاهایی بودند که دی ان ای را نگهداری و تعمیر می کردند، باز هم این پیری رخ می داد.
توصیه های انجمن قلب آمریکا
انجمن قلب آمریکا توصیه می نماید که مصرف شکر افزوده برای زنان حدود 25 گرم و برای مردان حدود 36 گرم باشد. شکر افزوده به معنای قند اضافه شده به غذاها در طی آماده سازی غذاها و تنقلات، علاوه بر محتوای طبیعی مونو ساکاریدها و دی ساکاریدها غذاها است.
یافته ها نشان می دهند که شکر افزوده می تواند به طور قابل توجهی پیری سلولی را تسریع کند، اما باید توجه داشت که این پژوهش تنها بر اساس گزارش های غذایی جمع آوری شده در سه روز غیر متوالی و یک نمونه بزاقی است. مطالعات بلندمدت هر دو جنس برای نتیجه گیری بیشتر ضروری است.
این پژوهش در JAMA Network Open منتشر شده.
منبع: یک پزشک