آردگیزگردانی، نمادی از یکرنگی و صداقت
به گزارش مجله سیاران، آردگیزگردانی (الک گردانی) یکی از سنت های دیرینه و باقیمانده از روزگاران قدیم در هرمزگان است که هرساله در نیمه شعبان و هم زمان با میلاد حضرت مهدی (عج) برگزار می گردد.
مراسم آردگیزگردانی در شهرهای استان نام های مختلفی دارد. در بندرلنگه به آن (هل هلا)، در بندرکنگ (هل هلو)، در میناب (هک لیلی) و در بندرعباس (آردگیزگردانی) می گویند.
در شهر بندرعباس محله های قدیمی هم چون محله شمیلی ها، پشت شهر، شاه حسینی، کمربندی، دو هزار و سیم بالابر این رسم پای بند هستند.
مقصود از الک در دست دریافت این است که کدورت های خود را از دل بیرون کنیم مانند آردی که صاف و یکنواخت از الک می ریزد و به مناسبت میلاد حضرت صاحب الزمان (عج) هیچ کینه ای به دل نداریم.
این مراسم همه ساله به مدت سه شب در شب های 13 تا 15 ماه شعبان و به مناسبت میلاد صاحب الزمان (عج) اجرا و برگزار می گردد.
گروه های آردگیز گردان که تعداد آن ها بیش از پنج نفر و معمولاً دختران و پسران زیر 10 سال هستند بعد از نماز مغرب و عشاء درحالی که الک (آرد گیز) در دست دارند به قصد جمع آوری آجیل و شکلات به در خانه ها می فرایند و دسته جمعی اشعار آردگیز گردانی (ای اهل خانه امشب آرد گیز گردانی است) می خوانند. این مراسم تا نیمه شب به خصوص شب مولود امام زمان (عج) انجام می گردد.
صاحب خانه با شنیدن صدای آن ها، مشتی از چند نوع آجیل آردگیزگردانی شامل (ذرت، مویز، نخود، بادام، نقل، شکلات و شیرینی) که قبلاً تهیه نموده را به آن ها می دهد و منتظر دسته بعدی می نشیند.
در بندرلنگه خانواده هایی که سالیان دراز در آرزوی فرزند به سر می برند نذر می نمایند که اگر خداوند به آن ها فرزندی عطا کند به مدت هفت سال به مردم در شب 15 شعبان آردگیز گردانی بدهند.
مراسم آردگیزگردانی، آیینی است که نمادی از یکرنگی، دوستی و صداقت را در خود جای داده است و می تواند این ارزش ها را در زندگی اجتماعی امروز احیاء نماید بخصوص که در عصر حاضر و باوجود زندگی ماشینی بسیاری از ارزش ها که درگذشته جایگاهی در روابط مردم داشت کمرنگ شده است.
تفسیر و تأویل عناصری که در این مراسم به کار گرفته می شوند می تواند تأثیر عمیقی بر سلامت روح و حتی زندگی اجتماعی برگزارنمایندگان داشته باشد به عنوان مثال استفاده از آرد که نماد سپیدی و پاکی است و همچنین عبور دادن آرد از الک که نماد صاف نمودن دل ها از هر کینه و دشمنی است که هریک از این ها جای بسی تأمل دارد.مراسم آردگیز گردانی در سال 1391 به شماره 1027 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
گزارش از صدیقه غلامی
منبع: میراث آریا