گردشگران نگارستان ایران چه سوغات می برند؟

به گزارش مجله سیاران، خبرنگاران : استان گلستان نگارستان ایران است . سرزمینی غنی از جاذبه های گردشگری و میراث ملموس و ناملموس. از این رو یکی از محبوب ترین مقاصد ایرانگردی برای گردشگران خارجی و داخلی است .گلستان به مدد مردمان سختکوش و هنرمندش سوغات و صنایع دستی منحصر به فردی دارد.

گردشگران نگارستان ایران چه سوغات می برند؟

به گزارش خبرنگاران ، استان گلستان در شمال ایران واقع شده و مرکز آن شهر گرگان است. این استان جزو سرزمین های بسیار کهن ایران است و قدیمی ترین نشانه های تمدن بشری در ایران که مرتبط با دوران های پارینه سنگی و نوسنگی است در غارهای این استان کشف شده است. در این غارها آثار زندگی اقوامی پیدا شده است که هزاران سال قبل از آریایی ها در ایران می زیسته اند. استان گلستان از استان هایی است که تنوع قومی زیادی دارد و اقوام متعددی در آن زندگی می کنند؛ ترکمن، بلوچ، سیستانی، مازنی، قزاق و ترک.

اگر مسافر نگارستان ایران هستید باید بدانید که استان گلستان مانند بسیاری از استان های دیگر برای مسافران خود سوغات متعددی دارد. با ما باشید تا مشهورترین سوغاتی های استان گلستان را به شما معرفی کنیم.

شاهکاری به نام قالی ترکمن

قالی ترکمن یک شاهکار است. قالی منحصر بفرد ترکمن در طول تاریخ همواره مورد توجه سیاحان خارجی بوده است. به عنوان نمونه، مارکوپولو، جهانگرد معروف ایتالیایی، در شرح سفرش به آسیای شرقی، قالی ترکمنی را تحسین کرده است.

بافت قالی در بین زنان ترکمن رایج است و به وسیله دارهای افقی (زمینی) بافته می شود. نقوش قالی ترکمن، ذهنی هستند و از نسلی به نسل دیگر انتقال یافته اند. هرکدام از طایفه های ترکمن، نقوش قالی مختص به خود دارند. قالی های ترکمنی که از نظر رنگ نسبت به سایر انواع قالی، تنوع کمتری دارند، بیشتر در دو نوع درشت بافت پشمی یا ریزبافت ابریشمی بافته می شوند. امروزه نتیجه تلاش هنرمندان ترکمنی، انوع قالی، قالیچه و پشتی است که مورد استقبال مسافران استان گلستان قرار می گیرد.

ابریشم بافی هنر اجدادی ترکمن هاست

صنعت ابریشم بافی در استان گلستان، سابقه ای دیرینه و درخشان دارد. ایالات ساحلی دریای خزر (گرگان، طبرستان و گیلان) در دوران شکوفایی صنعت ابریشم در ایران یعنی دوره صفویه از منطقه ها مهم تولید و بافت ابریشم بوده اند. امروزه نیز ابریشم بافی در منطقه ها مختلف استان به ویژه رامیان، مینودشت و ترکمن صحرا رواج دارد. ابریشم بافی، با پرورش کرم ابریشم شروع می شود، با تولید نخ و رنگرزی ادامه می یابد و با بافت محصولات به انتها می رسد. پارچه های ابریشمی، از بهترین و لطیف ترین پارچه های جهان هستند.

در استان گلستان، این پارچه ها با دستگاه بافت دستی بافته می شوند، رنگ های متنوعی دارند و در طرح های ساده، حاشیه دار، راه راه عمودی و چهارخانه تولید می شوند. مسافران در سفر به استان گلستان می توانند محصولات متنوع ابریشمی مانند لباس های محلی، روسری، دستمال، حوله و سفره را خریداری کنند.

زیورآلات ترکمنی فراتر از زینت

استفاده از زیورآلات در پوشش زنان ترکمن، از اهمیت زیادی برخوردار است. این زیورآلات تنها جنبه تزیینی ندارند و ریشه در فرهنگ، آیین و آداب و رسوم اقوام ترکمن دارند. به عنوان مثال، برخی از آن ها شناسه اقوام مختلف هستند، برخی دیگر کاربردهای آیینی دارند و تعدادی از آن ها نیز نشانگر شرایط تأهل هستند. زیورآلات ترکمنی معمولا از نقره ساخته می شوند و در بسیاری از آن ها سنگ عقیق قرمز به کار رفته است.

به گزارش خبرنگاران ، از انواع اصلی این زیورآلات که بر اساس نوع کاربردشان شناخته می شوند می توان به این موارد اشاره کرد؛ زیورهای لباس، زیورهای مو، سر و پیشانی، زیورهای گوش، گردن و سینه، زیورهای انگشت و مچ دست، زیورهای کمر، زیورهای ابزارکار زنان و زیورهای بچه ها. البته در گذشته صنعت ساخت زیورآلات گسترده تر بوده است به نحوی که حتی برای اسب ها نیز زیورآلاتی می ساختند. استقبال جهانگردان خارجی و مسافران داخلی باعث شده تا زیورآلات ترکمنی علاوه بر شهرهای ترکمن نشین، در سایر شهرهای استان نیز عرضه شوند.

حلوای آماج تن تنانی

نوعی حلوای محلی است که پخت آن برای ایام نوروز مرسوم است و روش پخت دشواری دارد. در پخت این حلوا از شیره انگور یا عسل و در تزیین آن از خلال پسته یا بادام استفاده می شود. از ویژگی های ظاهری حلوای آماج این است که بعد از سرد شدن آن را به اشکال مختلف (بیشتر لوزی) برش می زنند. امروزه این حلوای محلی در شیرینی فروشی های استان نیز عرضه می شود.

سرغربیلی محبوب گرگانی ها

این شیرینی از پرطرفدارترین شیرینی های سنتی در بین اهالی گرگان است. در تهیه خمیر این شیرینی از شیر یا ماست استفاده می شود. بعد از اینکه خمیر شیرینی ورآمد، گلوله هایی کوچک از آن برمی دارند و در روغن داغ سرخ می کنند. سپس روغن شیرینی های سرخ شده را می گیرند و آن ها را با خاک قند تزیین می کنند.

نان پادرازی استرآبادی

این شیرینی ساده استرآبادی که نامش در فهرست آثار ملی کشور به عنوان میراث فرهنگی ثبت شده است، شیرینی کمی دارد و پخت آن در آستانه سال نو مرسوم است. نان پادرازی در دو نوع خشک و روغنی پخته می شود. نوع خشک آن در عزاداری ها و مراسم مذهبی در کنار حلوا و خرما استفاده می شود و نوع روغنی آن جهت پذیرایی از مهمانان در کنار چای مصرف می شود.

خاویار باب جیب لاکچری پسندان!اسب ترکمن

می رسیم به خاویار لاکچری! خاویار، تخم گونه ای از ماهیان است که به ماهیان خاویاری مشهور هستند. خاویار از گران ترین مواد غذایی جهان است و انواع گوناگونی دارد؛ طلایی، سرخ و سیاه. خاویار سیاه، باارزش ترین نوع خاویار است.

دریای خزر که بزرگ ترین منبع ماهیان خاویاری در جهان است، گونه های ممتاز این نوع ماهیان را در خود جای داده است و بیش از 90 درصد خاویار جهان را تامین می کند. در ایران کرانه های شرقی دریای خزر به ویژه سواحل بندر ترکمن، مهم ترین محل صید ماهیان خاویاری است. صید ماهیان خاویاری، از نیمه شهریور هر سال شروع می شود و تا نیمه خرداد سال بعد ادامه دارد. در سال های اخیر، با نظارت شیلات استان گلستان در شهرهای مختلف استان، فروشگاه هایی برای عرضه خاویار راه اندازی شده است. البته مسافران می توانند با مراجعه به این فروشگاه ها سایر محصولات دریایی را نیز خریداری کنند؛ میگو و ماهی های متنوع دریای خزر مانند ماهی سفید، ماهی آزاد، کپور، کفال و…

منبع: توریسم آنلاین
انتشار: 5 مرداد 1401 بروزرسانی: 5 مرداد 1401 گردآورنده: cyaran.ir شناسه مطلب: 1528

به "گردشگران نگارستان ایران چه سوغات می برند؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گردشگران نگارستان ایران چه سوغات می برند؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید