تور استانبول ارزان: با سرگذشت کلیسای چورا در استانبول آشنا شوید
به گزارش مجله سیاران، کلیسای چورا در استانبول | Chora Church
کلیسای چورا که به آن موزه چورا یا موزه کاریه هم می گویند، یکی از جاذبه های تماشای شهر استانبول است که شاید زیاد اسمش به گوشتان نخورده باشد زیرا در سایه دیگر جاذبه های این شهر قرار گرفته است اما، هر کسی که به این شهر سفر می نماید اگر بیش از 1 هفته در این شهر می ماند، به او پیشنهاد می کنیم که حتما به تماشا این کلیسا که امروزه تبدیل به موزه شده است آن قدر زیباست که چشم هر کسی را به خود خیره می نماید. پیشنهاد می کنیم که با ما در خبرنگاران همراه باشید تا به اتفاق یکدیگر کلیسای چورا در استانبول را بشناسیم.
بهترین تجربه سفر را با تور استانبول ارزان در خاطراتتان ثبت کنید. از استانبول زیبا دیدن کنید و لحظات زیبایی را در این شهر تاریخی و تفریحی بگذرانید.
کلیسای چورا که امروزه به آن دیگر موزه چورا می گویند، از جمله جاذبه های در استانبول است که گردشگران و گردشگر های بسیار زیادی را به خود جذب می نماید اما ارزش و جاذبه های بی شمار معماری و تاریخی آن در زیر دیگر جاذبه های معروف این شهر کمی گم شده است. کاریه کلیسسی یا کلیسای چورا را باید یکی از برترین آثار به جای مانده از سری معماری های بیزانسی مخصوصا در بخش موزائیک کاری همچنان به جای مانده است. این کلیسا در ابتدای قرن 4 میلادی ساخته شد و در آن موقع ها در حوزه شهر قسطنتنیه قرار نمی گرفت. چورا از لحاظ زبان شناسی در بین واژه های ترکی جایی ندارد و در عوض کاملا یک واژه یونانی است. این واژه به معنای حومه شهر است. کلیسای چورا در استانبول از آن دسته جاذبه هایی است که دو نام دارد که بالاتر از آن ها نام بردیم.
کلیسای ناجی مقدس لقب تمامی اسامی است که به کلیسای چورا نسبت داده می گردد. جالب است درباره این کلیسا این نکته را بدانید که کلیسای چورا در استانبول در ابتدا تنها یک زیارتگاه معمولی و کوچک بود که تنها برای کسانی که در سفر بودند و می خواستند اعمال و مناسک دینی خود را به جای بیاورند، ساخته شده بود و اهمیتی نداشت. حتی پس از یک زلزله این کلیسا برای قرن ها و سال ها تخریب شده بود و متروکه به حال خود رها شده بود! بعد از این که علوم شهر نشینی و توسعه شکل نوین شهرها توسعه پیدا کرد، منطقه ای که این کلیسا در آن نهاده شده است، در حیطه شهر استانبول نهاده شد و از همان زمان مورد توجه نهاده شد. در قرن 11 میلادی نیز این کلیسا به وسیله بانویی به نام ماریا دوکاینا مورد بازسازی نهاده شد و دوباره تبدیل به کلیسای چورا شد. البته در قرن 12 این کلیسا باز هم به وسیله زلزله دچار آسیب شد و فرماندار وقت شهر به نام ایزاک کومننوس مورد بازسازی و بازسازی نهاده شد. البته سریال بازسازی ها و بازسازی های این کلیسای تاریخی همچنان ادامه داشت تا این که برای آخرین باز به وسیله تئودور متوکیتکس که وزیر خزانه و مسئول خانه هنرهای بیزانسی بود، مورد بازسازی نهاده شد.
در قرن 14 میلادی، آخرین بازسازی کلیسای چورا در استانبول بود که بیشتر مظاهری که امروزه در این کلیسا ان ها را می بینیم در آن شکل گرفت. طرح های آبرنگی و موزائیک هایی که امروزه در این کلیسا می بینیم همگی در طی آخرین بازسازی در این کلیسا به وجود آمدند. البته پس از این که عثمانی ها بر راس امور ترکیه وارد شدند، طبق رسمشان در عوض کردن کاربری ساختمان ها؛ کلیسای چورا در استانبول را تبدیل به مسجد کاریه کردند که البته این کار برایشان آسان هم نبوده است. با توجه به موزائیک کاری هایی که در این کلیسا وجود داشت، عثمانی ها برای پوشاندن آن ها چاره ای جز این نداشتند که روی این نقوش را با گچ بپوشانند! البته به دستور معماران عثمانی به این کلیسا محراب و مناره ای خارج از فضای کلیسا نیز اضافه شد.
بعد از این هم که عثمانی ها از راس امورکنار رفتند و کاملا سقوط کردند، در ترکیه جدی متخصصان و کارشناسان هنر بیزانس به دور هم جمع شدند و تصمیم گرفتند تا کلیسای چورا در استانبول را مورد بازسازی و بازسازی قرار دهند. ان ها بازسازی ها و پاک کردن گچ از روی طرح حای کلیسای را شروع کردند و در سال 1958 میلادی بود که درهای این کلیسا را مجددا به روی همگان باز کردند و عنوان موزه را بر روی این کلیسای تاریخی که از زمان ساختش دوره های پر فراز و نشیبی را گذرانده بود، باز کردند.
معماری داخلی و موزاییک کاری کلیسای چورا در استانبول
قسمت به قسمت این کلیسا دارای معماری زیبا و زبانزد است اما یکی از معروف ترین طرح هایی که در این کلیسا وجود دارد، در بالای دری است که به سرسرای اصلی کلیسا که در هشتی نهاده شده است، منتهی می گردد. طرحی که بر روی این موزائیک ها نهاده شده این است که گویی تئودور، شمایلی از حضرت مسیح را تقدیم می نماید. این کلیسا دارای 6 گنبد است که 2 گنبد آن در هشتی، 1 گنبد در کلیسای کوچک و 3 گنبد دیگر در بدنه اصلی آن است.
از لحاظ معماری نیز این کلیسا دارای 4 واحد اصلی است که از کلیسای مخصوص مقبره ها، دو طبقه اضافه شده در ضلع شمالی، سرسرای اصلی و هشتی های داخلی و خارجی می باشد. درباره بازسازی های صورت گرفته در این بنا باید بگوییم که در سال 2013 مجددا مورد بازسازی نهاده شد. البته ان جریان بازسازی هنوز هم بعد از 6 سال ادامه دارد که ماحصل آن این بوده است که قسمت هایی که مقاوم سازی شده اند درهایشان را بر روی عموم مردم باز نموده اند و قسمت هایی که هنوز هم تحت بازسازی هستند، بسته هستند.
طرح های آبرنگی که از آن ها در این متن صحبت کردیم از آنجایی که برترین طرح های آبرنگی و نمونه ای از برترین ها هستند، در کلیسای کوچک نهاده شده اند که در حال حاضر در حال بازسازی و بازسازی است.
حال دیگر نوبت به طرح ها و نقوش آبرنگی این کلیسا می رسیم. قبل از هر شرح و معرفی باید بگوییم که همه این نقوش خاص و بی نظیر در حال بازسازی هستند اما شما نمی توانید به کلیسای چورا در استانبول بروید آن هم در حالی که چشمتان به نقوش آبرنگی نیفتاده باشد. با این که کلیسای چورا در استانبول به میزان دیگر آثار تاریخی معروف و یا بزرگ نیست اما، به این خاطر که ظراحی داخلی آن تا به حد زیادی سالم مانده است، جاذبه و اثری منحصر به فرد به شمار می آید.
بعضی از موضوعاتی که موزائیک های هشتی خارجی را در برگرفته اند عبارتند از:
● رویای یوسف و سفر
● نام نویسی برای مالیات
● میلاد مسیح
● سفر مغ ها
● بازپرسی پادشاه هرود
● سفر به مصر
سرسرای اصلی کلیسا هم به این صورت است که درهایش هشتی شکل هستند و فضای داخلی آن به سرسرای اصلی کلیسا می رسد. گنبد بزرگ این کلیسا دارای قطر 7.7 است که دقیقا بالای سر همین سرسرای اصلی نهاده شده است. چندین سرسرا هم در بالا و پایین درگاه اصلی نهاده شده اند که همگی در نهایت به سراس اصلی می رسند.
شما می توانید در وب سایت تیریپ ادوایزر با این موزه کلیسا و برنامه ها و تغییراتش بیشتر آشنا شوید. ????
tripadvisor.com
منبع: الی گشت