چند روش ساده برای افزایش زمان ماندگاری مواد غذایی ، مدت نگهداری مواد غذایی مختلف در یخچال و فریزر ، برترین روش فریز کردن سبزیجات را بدانید
به گزارش مجله سیاران، نگهداری مواد غذایی اگر درست انجام نگردد باعث خراب شدن و هدر رفتن آنها می گردد. پس باید برای افزایش ماندگاری مواد غذایی از روشی صحیح بهره ببرید.
به گزارش خبرنگاران، بسیاری از ما هر روز به خرید می رویم و پس از خریدن اقلام مورد نیازمان تنها آنها را در یخچال و فریزر قرار می دهیم و تصور می کنیم که نگهداری از خوراکی ها تنها در قرار دادن مواد غذایی در یخچال و فریزر خلاصه می گردد اما این طور نیست.
برای این که هر روزه حجم بالایی از خوراکی ها فاسد نشده و دور ریخته نشوند، باید راه های نگهداری صحیح بعضی از این مواد را بیاموزید و به شیوه یخ زدایی، تاریخ مصرف، برترین زمان مصرف و... که موجب استفاده بهینه می گردد، دقت کنید.
- روش درست نگهداری از سرکه سیب در خانه | چه زمانی سرکه سیب را دور بریزیم ؟
برای بزرگنمایی بیشتر روی تصویر کلیک کنید
بعضی از مواد غذایی را در فریزر قرار دهید
فریز کردن یکی از راه ها برای نگهداری مواد غذایی است اما باید بدانید که کدام یک از مواد غذایی قابلیت فریز شدن دارند و این مواد را چه مدت می توانید درون فریزر نگهداری کنید.
انواع گوشت را می توان در فریزر برای طولانی مدت نگهداری کرد، گوشت ها در یخچال خیلی زود فاسد می شوند.
مدت نگهداری گوشت گوسفند در فریزر 6 ماه، گوشت گوساله بین 4 تا 6 ماه، گوشت مرغ و بوقلمون یکسال، جگر، دل، زبان، قلوه چهار ماه، ماهی های کم چرب 6 ماه و ماهی های پرچرب 3 ماه و میگو هم تا 6 ماه در فریزر سالم می مانند. این مدت با توجه به خام یا پخته بودن گوشت فرق می نماید.
برترین روش فریز کردن سبزیجات تازه، بلانچ یا نیم پز کردن آنهاست. سبزیجات برگی مانند کاهو و کلم، گوجه فرنگی و محصولات دیگری که حجم زیادی آب دارند، به خوبی منجمد نمی شوند.
برای فریز کردن مواد غذایی از ظروف نگهدارنده در دار پلاستیکی یا کیسه فریزر بهره ببرید. مواد غذایی را در میزان های کوچک تر درون فریزر قرار دهید تا سرعت یخ زدایی افزایش یابد و از هدر رفت و دور ریز ماده غذایی هم جلوگیری گردد.
لبنیات را منجمد کنید
برای نگهداری طولانی مدت فرآورده های لبنی می توانید آنها را در فریزر قرار دهید تا منجمد شوند. پنیر، کره، شیر، خامه و ماست (البته آن دسته از لبنیات تاریخ دار) را می توان منجمد و تا قبل از فرا رسیدن تاریخ انقضا استفاده کرد.
پنیرهای نسبتا خشک را می توان تا 6ماه در فریزر نگه داشت اما بافت پنیرهای مرطوب پس از انجماد تغییر می نماید.
شیر پاستوریزه، استرلیزه و هموژنیزه را می توان تا 6 ماه در فریزر قرار داد اما پس از انجماد زدایی برای حل شدن چربی های ته نشین شده شیر باید خوب تکان دهید.
کره را نیز می توان تا 6 تا 8 ماه منجمد نگه داشت.
ماست را می توان طولانی مدت در فریزر نگه داشت اما بافت ماست پس از انجماد زدایی تغییر نموده و دون دون و آبکی می گردد.
خامه را نیز می توان در فریزر قرار داد اما پس از انجماد زدایی بافت آن تغییر می نماید.
میوه و سبزیجات را به طریقه زیر نگهداری کنید
زمان نگهداری میوه ها و سبزیجات مختلف با توجه به نوع آنها فرق دارد. شاید به نظر شما ایده آل ترین مکان برای نگهداری میوه ها یخچال باشد اما بعضی از میوه ها مثل موز، آناناس، انبه، خربزه و بعضی مرکبات به سرما حساس هستند پس برترین مکان برای نگهداری این میوه ها مکانی خشک، خنک و به دور از نور آفتاب است.
میوه هایی مثل توت فرنگی، انگور و هلو را باید در فضای خنک یخچال نگه داشت. بعضی میوه ها مانند هلو، توت فرنگی و انگور و... خیلی سریع خراب و فاسد می شوند به همین علت یا باید آنها را طی 3 تا 4 روز مصرف کرد یا فورا آنها را به شکل مربا درآورد یا فریز کرد.
بعضی میوه ها مانند آلو، گوجه فرنگی، کاهو و خیار نیز به مدت یک هفته در یخچال تازه می مانند. سیب نیز در یخچال مدت طولانی قابلیت نگهداری دارد. توصیه می گردد میوه های بادوامی مثل سیب، گلابی، خیار یا مرکبات خریداری کنید یا اگر قصد مصرف دیگر انواع میوه را دارید آن را به میزان زیاد خریداری ننموده و به میزان مصرف 2 تا 3 روز از آن تهیه کنید.
بعضی میوه ها گازی به نام اتیلن آزاد می نمایند که می تواند سبب رسیدن سریع میوه های دیگر و در نتیجه کاهش زمان نگهداری و مصرف آنها گردد پس برای طولانی تر کردن مدت نگهداری میوه ها، آنها را جدا از هم بگذارید.
میوه ها را برحسب درجه رسیدگی و سفتی یا نرمی آنها دست چین کنید و بعد در ظرفی آنها را به یاری برگه های کاغذ جدا از هم بچینید تا اگر یک میوه دچار کپک یا پوسیدگی شد فساد را به میوه دیگر منتقل نکند.
سبزیجاتی مانند چغندر، کرفس و کلم را می توان 2 تا3 هفته در یخچال نگه داشت. سبزیجات برگدار را نباید بیش از یک یا 2 روز در یخچال نگهداری کرد. خیار و گوجه فرنگی بیش از یک تا 2 هفته در یخچال نگهداری نگردد. بادمجان، کدو سبز و خیار را باید در یخچال و دور از گوجه فرنگی نگهداری کرد. هویج و کلم بروکلی بیش از 3 تا 5 روز نگهداری نشوند.
- روش درست استفاده از فلفل دلمه ای در غذا | فلفل دلمه ای تا چه مدت در فریزر و یخچال باقی می ماند؟
به جامانده غذاها را در یخچال نگهداری کنید
اگر غذایی که برای شام یا ناهار پخته اید، اضافه آمد، به جامانده غذا را در فضای آشپزخانه رها نکنید. بهتر است برای تسریع در فرایند خنک شدن غذا و کاهش تکثیر باکتری ها، غذاها در چند ظرف با قطر حدود 5 سانتیمتر ریخته و در یخچال بگذارید.
هرگز به جامانده غذاها را بیشتر 2 ساعت در فضای آشپزخانه قرار ندهید، این مدت در تابستان به یک ساعت کاهش می یابد. هرقدر که مدت زمانِ ماندنِ مواد غذایی در دمای اتاق بیشتر گردد، احتمال رشد باکتری ها هم زیادتر خواهد شد.
حتما غذاها را خیلی زود مصرف کنید زیرا بیش از 2 تا 3 روز قابل نگهداری نیست. مواد به جامانده را بعد از خارج کردن از یخچال در دمای 165 درجه فارنهایت گرم کنید. به جامانده بعضی از غذاها را می توانید در فریزر نگهداری کنید. فریزر مدت زمان سالم ماندن را افزایش می دهد.
از شیوه صحیح انجماد زدایی بهره ببرید
برای انجماد زدایی خوراکی ها، آنها را در دمای گرم محیط قرار ندهید زیرا باکتری ها از دمای 5 درجه سانتیگراد آغاز به رشد و تکثیر می نمایند. برای انجماد زدایی خوراکی ها قرار دادن آنها در یخچال است اما باز شدن یخ خوراکی ها در یخچال ممکن است زمانبر باشد.
اگر برای یخ زدایی خوراکی ها عجله دارید، مایکروویو جایگزین مناسبی است اما توجه کنید ماده غذایی قابلیت استفاده در مایکروویو را داشته باشد و شیوه صحیح این دستگاه انتخاب گردد.
برای انجماد زدایی مواد غذایی دارای بسته بندی های بدون منفذ می توان آنها را در ظرف آب کمتر از 21 درجه سانتیگراد به مدت حداکثر 2 ساعت قرار داد و آب را باید هر نیم ساعت عوض کرد.
نکته بسیار مهم: بعد از انجماد زدایی هرگز به جامانده مواد غذایی را داخل فریزر قرار ندهید تا مجدد یخ ببندد.
به تاریخ انقضای مواد غذایی توجه کنید
زمانی که به خرید می روید حتما به تاریخ انقضای مواد غذایی توجه کنید. روی بسیاری از مواد غذایی تاریخ انقضای ماده غذایی و تاریخ برترین زمان مصرف ذکر شده است. توجه به تاریخ انقضا به شما یاری می نماید دریابید تا چه زمانی می توانید از ماده غذایی مورد نظر بهره ببرید زیرا پس از اتمام تاریخ انقضا ماده غذایی باید بیرون ریخته گردد و مصرف آن برای سلامتی مضر است.
زمان مصرف بهینه نیز نشان می دهد ماده غذایی پس از آن تاریخ کیفیت تغذیه ای را از دست می دهد اما مسئله ای برای سلامتی ایجاد نمی نماید.
منبع: ایسکانیوز
منبع: همشهری آنلاین