ده فناوری برتر پزشکی 2019
به گزارش مجله سیاران، این فناوری ها عبارتند از افشانه های استنشاق هوشمند، جراحی روباتیک، حسگرهای بی سیم مغز، چاپ سه بعدی، اندام های مصنوعی، پوشیدنی های سلامتی، داروی دقیق، سلامتی از راه دور، و CRISPR.
10- افشانه های استنشاق هوشمند
افشانه های استنشاق گزینه اصلی درمان آسم هستند و در صورت مصرف صحیح، برای نود درصد بیماران مؤثر هستند. با این حال، در حقیقت، تحقیقات نشان می دهد که فقط در حدود پنجاه درصد از بیماران شرایط خود را تحت کنترل می گیرند و در حدود نود و چهار درصد از بیماران از دستگاه های استنشاقی به درستی استفاده نمی نمایند.برای کمک به مبتلایان به آسم در مدیریت بهتر شرایط خود، دستگاه های استنشاق هوشمند مجهز به بلوتوث فراوری شده اند. دستگاه کوچکی به دستگاه استنشاق متصل است که تاریخ و زمان هر دوز و این که آیا به درستی مصرف شده است یا نه را ثبت می نماید. سپس این داده ها به تلفن های هوشمند بیماران ارسال می گردد تا آنها بتوانند شرایط خود را پیگیری و کنترل نمایند. آزمایشات بالینی نشان داد که با استفاده از دستگاه استنشاق هوشمند از داروی تسکین دهنده کمتری استفاده می گردد و روزهای بدون احتیاج به داروی تسکین بیشتری وجود دارد.
9- جراحی روباتیک
از جراحی روباتیک در روش های کم تهاجم استفاده می گردد و این جراحی به امداد دقیق، و توأم با کنترل و انعطاف پذیری کمک می نماید. در طی جراحی روباتیک، جراحان می توانند اقدامات بسیار پیچیده ای را انجام دهند که در غیر این صورت بسیار سخت یا غیر ممکن است. همان طور که فناوری پزشکی پیشرفت می نماید، بیش از پیش برای هر بیمار شخصی می گردد. با پیشرفت این فناوری، می توان آن را با واقعیت افزوده ترکیب کرد تا به جراحان اجازه دهد اطلاعات مهم دیگری در خصوص بیمار را در حالی که در حال عمل هستند به صورت بلادرنگ مشاهده نمایند. اگر چه این اختراع نگرانی هایی را ایجاد می نماید مبنی بر این که در نهایت جایگزین جراحان انسانی خواهد شد، اما احتمالاً در آینده فقط برای کمک و تقویت کار جراحان مورد استفاده قرار خواهد گرفت.8- حسگرهای بی سیم مغز
بر طبق گزارش سایت Plasticstoday.com، به لطف پلاستیک ها، پیشرفت های پزشکی به دانشمندان و پزشکان این امکان را داده است تا به کمک یک دیگر الکترونیک هایی قابل جذب را ایجاد نمایند که می توانند در مغز قرار گیرند و در صورتی که دیگر احتیاجی به آنها نباشد حل شوند. این ابزارهای پزشکی در مقدار گیری دما و فشار در مغز به پزشکان کمک می نمایند. از آن جا که حسگرها قادر به حل شدن هستند، بنا بر این احتیاج به جراحی های اضافی را کاهش می دهند.7- چاپ سه بعدی
اگر چیزی در این مورد نشنیده اید، پس بدانید که چاپگرهای سه بعدی به سرعت به یکی از داغ ترین فناوری های بازار تبدیل شده اند. از این چاپگرها می توان برای ایجاد ایمپلنت و حتی مفاصل استفاده کرد. از این چاپگرها در حین جراحی استفاده می گردد. پروتزهای چاپی سه بعدی به علت این که ساخت آنها به طور کامل به صورت سفارش داده شده صورت می گیرد، محبوبیت بیشتری پیدا می نمایند. ویژگی های دیجیتالی آنها را قادر می سازد تا مقدار گیری های فرد را تا حد میلی متر مطابقت دهند. آنها سطح راحتی و تحرک بی سابقه ای را فراهم می نماید.استفاده از چاپگرها می تواند هم اقلام با دوام و هم اقلام قابل حل را ایجاد کند. به عنوان مثال، از چاپ سه بعدی می توان برای چاپ قرص هایی استفاده کرد که حاوی چندین دارو هستند، که به بیماران در سازماندهی، زمان بندی و نظارت بر داروهای متعدد کمک می نماید. این یک نمونه واقعی از همکاری فناوری و پزشکی است.
6- اندام های مصنوعی
با ارتقاء درجه چاپ سه بعدی در عمل، توجه کنید که چاپ زیستی نیز یک فناوری پزشکی در حال ظهور است. در حالی که این فناوری در ابتدا قادر به بازسازی سلول های پوستی برای ناحیه کشیدن پوست برای قربانیان سوختگی بود، این امر به آرامی اکنون جای خود را به موارد محتمل حتی مهیج تر داده است. دانشمندان توانسته اند رگ های خونی، تخمدان های مصنوعی و حتی پانکراس را ایجاد نمایند. سپس این اندام های مصنوعی در بدن بیمار رشد می نمایند تا جای عضو معیوب اصلی را بگیرند. توانایی تأمین اندام های مصنوعی که به وسیله سیستم ایمنی بدن رد نمی شوند، می تواند امری انقلابی باشد و میلیون ها بیمار را که بهبودی آنها به پیوندهای نجات دهنده زندگی بستگی دارد، از شر بیماری نجات دهد.5- پوشیدنی های سلامتی
تقاضا برای دستگاه های پوشیدنی از زمان معرفی آنها در چند سال گذشته، از زمان انتشار بلوتوث در سال 2000 ، افزایش یافته است. امروزه مردم از تلفن خود برای ردیابی مراحل، آمادگی جسمانی و ضربان قلب گرفته تا الگوی خواب استفاده می نمایند. توصیه به استفاده از این فناوری های پوشیدنی بیشتر در رابطه با افزایش بیماری های مزمن مانند دیابت و بیماری های قلبی عروقی است و هدف آنها مقابله با این موارد است، که این امر به بیماران کمک می نماید تا تناسب اندام خود را کنترل و بهبود بخشند.در اواخر سال 2018 ، اپل با ارائه پیشگامانه ساعت مچی اپل سری 4 که دارای ECG یکپارچه برای کنترل ریتم قلب فرد پوشنده ساعت است، خبر ساز شد. در روزهای انتشار آن، مشتریان در خصوص فناوری نجات زندگی، که قادر به تشخیص بیماری های قلبی خطرناک، بسیار زودتر از حد معمول باشد، با هیجان صحبت می کردند. پیش بینی می گردد بازار دستگاه های پوشیدنی تا سال 2024 به شصت و هفت میلیارد دلار برسد.
4- داروی دقیق
همان طور که فناوری پزشکی پیشرفت می نماید، بیش از پیش برای هر بیمار شخصی می گردد. به عنوان مثال، پزشکی دقیق، به پزشکان اجازه می دهد تا داروها و روش های درمانی را برای درمان بیماری هایی مانند سرطان، بر اساس آرایش ژنتیکی فرد انتخاب نمایند. دانشمندان توانسته اند رگ های خونی، تخمدان های مصنوعی و حتی پانکراس را ایجاد نمایند. سپس این اندام های مصنوعی در بدن بیمار رشد می نمایند تا جای عضو معیوب اصلی را بگیرند. این داروهای شخصی بسیار مؤثرتر از سایر روش های درمانی هستند زیرا به تومورها بر اساس ژن ها و پروتئین های خاص بیمار حمله می نمایند و باعث جهش های ژنی می شوند و با این کار باعث می شوند که آنها به راحتی به وسیله داروهای ضد سرطان تخریب شوند.از داروی دقیق می توان برای درمان آرتریت روماتوئید نیز استفاده کرد. از مکانیسم مشابهی برای حمله به ژن های آسیب پذیر بیماری برای ضعیف کردن آنها و کاهش علائم و آسیب مفصلی استفاده می گردد.
3- واقعیت مجازی
واقعیت مجازی مدتی است که در صحنه جهانی وجود دارد. با این حال، اخیراً، با پیشرفت های پزشکی و فناوری، دانشجویان پزشکی توانسته اند با استفاده از این فناوری به تجربه واقعی زندگی به وسیله مجازی نزدیک شوند. ابزارهای پیشرفته با تمرین و ارائه درک بصری از نحوه اتصالات آناتومی انسان به آنها کمک می نمایند تا تجربه مورد احتیاج خود را کسب نمایند. دستگاه های واقعیت مجازی بعلاوه به عنوان کمک بزرگی برای بیماران، برای کمک به تشخیص، برنامه های درمانی و کمک به آماده سازی آنها برای پذیرش روش هایی که با آن روبرو هستند، خود را نشان داده اند. بعلاوه ثابت شده است که در توان بخشی و بهبودی بیمار بسیار مفید هستند.2- سلامتی از راه دور
در دنیای مبتنی بر فناوری، تصور می گردد که در حدود شصت درصد از مشتریان، خدمات راهنمایی شده به وسیله دیجیتال را ترجیح می دهند.telehealth یا فناوری سلامتی از راه دور، فناوری به سرعت در حال توسعه ای را توصیف می نماید که به بیماران اجازه می دهد به جای انتظار برای دیدار های حضوری با پزشک خود، به وسیله دستگاه های دیجیتال خود مراقبت های پزشکی دریافت نمایند. به عنوان مثال، برنامه های موبایل بسیار شخصی در حال توسعه است که به بیماران امکان می دهد با پزشکان و سایر متخصصان پزشکی برای تشخیص فوری و مشاوره پزشکی صحبت نمایند.با افزایش فراوان خدمات پزشکی، فناوری سلامتی از راه دور (telehealth) به بیماران امکانات دسترسی متفاوتی به مراقبت های بهداشتی را در هر زمان و مکانی که احتیاج دارند می دهد. این به ویژه برای بیماران مبتلا به بیماری های مزمن مفید است زیرا مراقبت های مداوم، راحت و ارزان ای را برای آنها فراهم می نماید. پیش بینی می گردد ارزش بازار جهانی پزشکی از راه دور تا سال 2025 به 113.1 میلیارد دلار برسد.
1- CRISPR
تکرارهای کوتاه پالیندرومیک خوشه ای منظم بین فضایی (CRISPR) (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) پیشرفته ترین فناوری ویرایش ژن تا به امروز است. این ماده با مهار مکانیسم های طبیعی سیستم ایمنی سلول های باکتریایی ویروس های مهاجم، که پس از آن قادر به از بین بردن رشته های DNA آلوده است، عمل می نماید.برای کمک به مبتلایان به آسم در مدیریت بهتر شرایط خود، دستگاه های استنشاق هوشمند مجهز به بلوتوث فراوری شده اند این برش DNA همان چیزی است که قدرت تغییر بالقوه روش درمان بیماری را دارد. با اصلاح ژن ها، بعضی از بزرگترین تهدیدها برای سلامتی ما، مانند سرطان وHIV ، به طور بالقوه می تواند ظرف چند سال رفع گردد.با این حال، مانند تمام ابزارهای قدرتمند، بحث و جدال های چندی پیرامون استفاده گسترده از آن وجود دارد، بیشتر در خصوص سؤال در خصوص حق بشریت در دخالت در تقدیر خدایی و نگرانی در خصوص ویرایش ژن برای فراوری انبوهی از نوزادان طراح.CRISPR هنوز یک ابزار نسل اول است و هنوز توانایی های کامل آن درک نشده است.
با گذشت سال ها، فناوری در داروها و طب همچنان به پیشرفت خود ادامه می دهد. مردم بیشتر عمر می نمایند و بیماری های کمتری غیر قابل درمان قلمداد می شوند. مشاغل صنعت داروسازی اکنون بیش از هر زمان دیگری دارای متقاضیان بیشتری هستند. چه کسی می داند سال آینده پیشرفت های پزشکی چه در بر خواهند داشت!
منبع: مونیک الیس، proclinical
منبع: راسخون